Blog

Zo kom je op ideeën voor een goed verhaal

Veel beginnende schrijvers romantiseren het idee van de auteur op een zolderkamer die in één adem een boek schrijft. Maar de werkelijkheid is anders: schrijven vergt discipline en ideeën komen zelden ‘zomaar’ tot je. Hoe moet het dan wel? Zes tips.

Haruki Murakami staat elke ochtend om vier uur op om aan zijn roman te werken. Harry Mulisch sliep juist altijd lekker uit. James Joyce werd creatief door pianospelen, Earnest Hemingway schreef het liefst staand en bij Simon Vestdijk moest de stofzuiger altijd aanstaan.

Beroemde schrijvers houden er soms merkwaardige routines op na om inspiratie te krijgen. In het boek Dagelijkse rituelen laat Mason Currey zien dat de meeste kunstenaars gebaat zijn bij een strak dagritme om tot hun beste werk te komen. Rust, regelmaat en herhaling lijkt hét recept te zijn voor creativiteit.

Toch is dit niet het beeld dat beginnende schrijvers hebben van het schrijfproces. Als ik workshops geef of schrijvers online begeleid bij hun verhalen, merk ik dat ze snel gefrustreerd raken. Ze lopen vast, krijgen het verhaal niet rond, het woord ‘writer’s block’ valt. Bijna altijd volgt zo’n frustratie met de conclusie dat ‘schrijven niet echt iets voor mij is’.

Nobody said it was easy. Schrijven vraagt om doorzettingsvermogen, uren maken, schrappen, opnieuw beginnen en huilen. Frustraties horen erbij. Wat in ieder geval géén zin heeft, is achter je laptop gaan zitten en maar hopen dat er iets komt. Het grootste deel van het schrijfproces vindt juist buiten je werkkamer (en op de gekste tijden) plaats. Met deze tips kom je op ideeën voor een goed verhaal:

En nog twee tips voor mensen die namens of over hun organisatie willen schrijven: