Ik vertel verhalen voor organisaties en daarom noem ik mezelf een storyteller. Maar bedrijven blijken aan de term ‘storytelling’ een heel andere betekenis te geven dan ik.
Sinds ik de naam The Corporate Storyteller heb omarmd, ben ik benaderd voor de meest uiteenlopende klussen. Ik heb webteksten geredigeerd, zakelijke brieven geschreven, persberichten gemaakt, ‘snackable content’ verzorgd en nog veel meer. Allemaal met veel plezier en een dankbaar resultaat tot gevolg.
Toch zijn dit niet de opdrachten die aansluiten bij wat ik eigenlijk doe: lange verhalen schrijven voor organisaties. Ik noem mezelf ‘storyteller’ omdat het een letterlijke vertaling is van mijn werk. Ik vertel verhalen. Zo simpel is het. Natuurlijk weet ik dat ‘storytelling’ een buzzwoord is, een hype in het bedrijfsleven, maar dat het woord zó ver is afgedreven van zijn letterlijke betekenis, heeft me wel verbaasd.
Ik heb bij een CEO aan tafel gezeten die trots vertelde dat ‘content publishing’ een belangrijk onderdeel is van zijn ‘bedrijfsstrategie’. Maar op de vraag welke verhalen hij dan belangrijk en interessant vond om te vertellen, bleef het stil. Een andere organisatie wilde graag weten wat mijn ‘targets’ waren en wat het achtergrondverhaal dat ik van plan was te schrijven op zou leveren in cijfers.
Helaas: de meeste bedrijven zijn nog steeds gericht op winst in plaats van ‘why’. Alles moet meer, groter en beter. En storytelling blijkt een manier om dat voor elkaar te krijgen, dus hoppakkee, ze huren een storyteller in. En dan kom ik.
Al in het eerste gesprek met een corporate probeer ik duidelijk te maken dat ‘storytelling’ niet moet worden ingezet als middel om een bepaald doel te bereiken. Verhalen vertellen ís het doel. Een interview met een topman is oneindig veel interessanter om te lezen als hij niet alleen zijn ‘visie’ uiteenzet, maar ook open is over de persoonlijke struggles die hij tegenkomt en hoe hij daarmee omgaat. Geen holle termen, geen marketingbullshit, maar gewoon een goed verhaal. Dat is wat ‘storytelling’ volgens mij betekent.
Natuurlijk vind ik het leuk als een bedrijf dankzij mijn verhalen groeit. Maar dat zou niet het uitgangspunt moeten zijn. Ik hecht niet zoveel waarde aan ‘prospects’. Liever onderzoek ik waarom een bedrijf op aarde is. ‘Wat voeg je toe aan deze wereld?’ Laten we bij die vraag beginnen. Dan volgt het succes vanzelf.